Oferta de servicii > Montare si intretinere corpuri de iluminat, normale sau cu LEDuri, interioare sau stradale, normale sau de siguranta

Lumina conditioneaza in mare masura activitatea omului. Iluminatul de nivel corespunzator contribuie la marirea productivitatii muncii, la reducerea numarului de accidente, la evitarea erorilor.
Instalatiile de iluminat electric trebuie sa realizeze un anumit nivel de iluminare, concomitent cu indeplinirea unor conditii de calitate, reclamate de caracterul subiectiv al iluminatului. In afara de aceasta, instalatiile de iluminat trebuie sa aiba, pentru a fi economice, o mare adaptabilitate la conditiile variate de functionare, data fiind corelatia stransa cu iluminatul natural.
Pentru ca firma noastra respecta normele care sunt in vigoare in Romania, va prezentam conditiile de baza pentru alimentarea corpurilor de iluminat :
Alimentarea corpurilor de iluminat se face prin circuite electrice de la tablourile secundare de lumina. Pentru formarea circuitelor electrice, trebuie respectate prevederile normativului 1-7-900 (privind proiectarea si executarea instalatiilor electrice la consumatori cu tensiuni pana la 1000V). Cele mai importante dintre acestea sunt:
- corpurile de iluminat sunt receptoare monofazate care se leaga la o conducta de faza, dupa ce in prealabil aceasta a trecut prin intreruptor si la conducta de nul de lucru. Retineti ! Intotdeauna conductorul de faza trebuie sa treaca prin intrerupator, conditie esentiala pentru o protectie completa. Partea metalica a corpului de iluminat se leaga la conducta de nul de protectie numai in cazurile in care corpul de iluminat se monteaza la mai putin de 2 m de la pardoseala sau se monteaza intr-o incapere cu pericole de electrocutare.
- corpurile de iluminat fluorescente se monteaza numai cu condensatoare pentru ameliorarea factorului de putere, astfel ca montajul sa aiba factorul de putere cos f sub 0,95 si astfel consumul dvs de energie sa fie rational si instalatia sa fie mai stabila energetic.
- corpurile de iluminat nu se monteaza pe materiale combustibile !
- dispozitivele de prindere a corpurilor de iluminat se vor proiecta si executa astfel incat sa reziste la de 5 ori greutatea corpurilor de iluminat, dar cel putin a 10 kgf(100N). Nu este admis ca suspendarea corpurilor de iluminat sa se faca de conductele electrice de alimentare !
- intreruptoarele pentru actionarea corpurilor de iluminat se monteaza pe pereti la 1,5 m de la pardoseala si la 0,8 m de elemente sau instalatii metalice aflate in contact direct cu solul (tevi pentru apa rece, pentru incalzire etc.).
- corpurile de iluminat se alimenteaza in paralel pe circuite electrice. Pe un astfel de circuit monofazat se pot monta pana la 30 de corpuri de iluminat, dar care sa nu depaseasca puterea de 3 kW. Pe un circuit trifazat se pot monta pana la 30 de corpuri de iluminat pe faza, dar care sa nu depaseasca puterea totala de 8 kW. In locuinte, pe un circuit se pot monta pana la 12 corpuri de iluminat, dar care sa nu depaseasca puterea de 1000 W. In spatiile comune din cladirile de lucuit, pe un circuit se pot monta 15 corpuri de iluminat cu puterea pana la 1000 W. In practica, circuitele de lumina nu se incarca la puterea maxima. Pe un circuit se prevad corpurile de iluminat din 2-3 incaperi alaturate. Daca incaperea este foarte importanta ca destinatie (cum sunt clasele, laboratoarele din scoli etc.) corpurile de lumina din aceasta incapere se prevad pe un singur circuit. De asemenea, corpurile de iluminat din casa scarii sunt alimentate pe un circuit separat (de regula, acesta face parte din iluminatul de siguranta), ca si corpurile de iluminat de pe culoarele principale.
Instalatiile electrice pentru iluminat dintr-o cladire se clasifica astfel:
- instalatia electric a pentru iluminat normal, care serveste pentru alimentarea cu energie electrica a corpurilor de iluminat, care asigura desfasurarea activitatii normale in cladire.
- instalatia electric a pentru iluminat de siguranta, care serveste pentru alimentarea cu energie electrica a unor corpuri de iluminat in cazul defectarii instalatiei electrice pentru iluminat normal.
Iluminatul de siguranta, la randul lui, poate fi:
- pentru continuarea lucrului, care se prevede in incaperile unde functioneaza receptoare electrice de categorie zero (de exemplu sali de operatii, de reanimare, studiouri de radio, de televeziune etc.);
- pentru evacuarea personalului din cladire, care se prevede in incaperile si pe caile de circulatie din cladire cand in si pe acestea se afla mai mult de 50 de persoane simultan (se prevede practic in toate cladirile industriale si social-administrative);
- contra panicii, care se prevede in incaperile cu aglomerari de persoane: peste 400 persoane (de exemplu salile de teatru, cinematorgraf etc.);
- pentru circulatie, care se prevede in incaperile cu aglomerari de persoane si cu multe obstacole pe caile de evacuare (de exemplu in marile magazine comerciale, hale industriale etc.);
- pentru veghe, care se prevede in incaperile in care pe timpul noptii se efectueaza serviciul de supraveghere (de exemplu, in dormitoarele din crese, camere de bolnavi etc.).
- pentru marcarea hidrantilor, care se prevede pentru a permite indentificarea usoara a pozitiei hidrantilor pe timpul noptii;
- de paza, care se prevede in cladiri sau in incintele acestora, pentru a le asigura mai usor securitatea.
Lumina reprezinta radiatiile electromagnetice care au proprietatea de a impresiona retina ochiului. Experimental, s-a constatat ca aceste radiatii au lungimea de unda cuprinsa in intervalul 0,38 µ…0,76 µ.
Ele mai poarta denumirea de radiatii vizibile.
Daca pe retina ochiului ajung radiatii de o singura lungime de unda, omul are senzatia de culoare, care depinde de lungimea de unda. O astfel de lumina, in care sunt radiatii de o singura lungime de unda, se numeste lumina monocromatica.
Dimensionarea presupune determinarea fluxului necesar unei instalatii de iluminat astfel ca aceasta sa realizeze un anumit nivel de iluminare pe planul util, in timp ce verificarea consta in calculul iluminarii medii pe care o poate realiza instalatia pe planul util si compararea acesteia cu valoarea recomandata de norme.
Corpul de iluminat este un aparat electric destinat în principal distributiei si transmisiei fluxului luminos emis de lampi. Acesta cuprinde elemente de fixare, elemente de protectie si de alimentare cu energie electrica.
Corpul de iluminat are doua componente principale:
- sistemul optic: are ca scop redistribuirea fluxului luminos emis de lampi, astfel încât pe o suprafata sa se obtina o iluminare corespunzatoare. De asemenea, se va micsora luminanta exagerata a lampilor cu ajutorul unor ecrane, sa scoata lampa din câmpul vizual. Este constituit din elemente reflectante si transmitatoare de lumina.
- armatura: este confectionata din materiale metalice si are rolul de fixare a lampii si al sistemului optic, de protejare fata de mediu, de a alimenta lampa cu energie electrica sau de fixare a elementelor de aprindere si stabilizare a descarcarilor, daca este cazul.

"Pentru noi Calitatea a devenit o Obligatie"

ABIL Electric - partenerul tau in afaceri electrice
Contact rapid

Email:

Telefon:

Mesaj:

Primiti gratuit o estimare de pret.

Intrebari frecvente

Cum pot avea o reclamă luminoasă cu foarte mare impact ?
Va propunem sa iesiti in evidenta, sa transmiteti mesaje clare clientilor d ... Continuare

Carte de oaspeti


Oferta de servicii ::  De ce noi? ::  Certificari ::  Echipa ::  Referinte ::  Angajari ::  Parteneri ::  Contact

©Abil Electric SRL   by